Het zoekgedrag van consumenten verandert razendsnel. Social search wint terrein, Google integreert TikTok-video’s in zoekresultaten en voice search blijft groeien. Met de ‘helpful content’ update van Google wordt kwalitatieve content belangrijker dan ooit. In deze blog bespreken we de factoren achter deze veranderingen en wat dit betekent voor de toekomst van zoekgedrag en SEO. Bereid je voor op de toekomst van search.
Verschuiving naar zoeken op social
Eén van de belangrijkste ontwikkelingen is de verschuiving van zoekgedrag qua platform. Waar oudere generaties voor bijvoorbeeld een restaurant in Amsterdam nog zoeken op Google Maps, TripAdvisor en Google, gebruiken Millenials en Gen Z juist social kanalen als TikTok en Instagram. In Nederland gebruikt 41,8% van de volwassen internetgebruikers TikTok en 46,2% Instagram, dus hier ligt zeker een kans om met je content op in te spelen. Zoekmachines als Google springen gelijk in op deze verschuiving door video’s van TikTok te tonen in de zoekresultaten.
Ieder kanaal heeft zijn eigen doel van een zoekopdracht. Bijvoorbeeld:
- Op LinkedIn wordt gezocht op vacatures, bedrijven of zakelijke informatie. Ook hier wordt steeds vaker gepost op bepaalde onderwerpen, zoals ‘prompts schrijven voor Midjourney’ waar je ook goed op kunt zoeken
- Instagram en TikTok worden gebruikt voor reizen, lifestyle, entertainment
- YouTube wordt voornamelijk gebruikt voor how-to’s en tutorials, maar ook voor entertainment
Door slim om te gaan met je content kun je jouw doelgroep via social search goed bereiken. Kijk hierbij goed naar welke doelgroep je wilt gebruiken welk kanaal hierbij zou passen. Schrijf je een blog voor je website, of maak je een video voor Instagram?
Denk ook aan andere aspecten als: welke relevante hashtags kunnen toegevoegd worden aan de post voor meer zichtbaarheid? Welke onderwerpen zijn op dit moment relevant?
Van kwantiteit naar kwaliteit: de opmars van helpful content
Zoekmachines als Google en Bing merken de opkomst van AI en daarmee ook het gemak van het sneller creëren van content. Er worden in rap tempo blogs gecreëerd, waarmee er een overvloed aan content online komt te staan. De kwaliteit van content komt hiermee onder druk te staan, waar Google op reageerde met twee updates: de E-E-A-T update (Experience, Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness) en de Helpful Content update.
De E-E-A-T update vereist dat contentmakers hun ervaring en expertise duidelijk aantonen, bijvoorbeeld door een klein auteursblok aan te maken op de blogpagina, waarin kwalificaties/diploma’s en eerdere werkervaringen getoond worden. Hierbij kun je doorlinken naar externe websites voor extra autoriteit. De Helpful content update is precies zoals de naam het zegt: je content moet gebruikers helpen met hun vraag. Content die écht geschreven is om je doelgroep verder te helpen en niet alleen om beter te ranken in de zoekmachines, zal hoger ranken. Regelmatig zie je nog blogs met zinnen die net niet lekker lopen omdat er veel zoekwoorden in ‘gepropt’ zijn om beter te ranken.
Hoe schrijf je helpful content? Zie hieronder een aantal tips:
- Schrijf content die uniek is en niet op verschillende andere websites al te vinden is. Voeg hierbij bijvoorbeeld extra uitleg toe, voorbeelden, of een link naar cases die dieper op het onderwerp ingaan.
- Zorg dat de content geschreven wordt door iemand met kennis en expertise over het onderwerp. Dit linkt ook weer terug naar de E-E-A-T update.
- Hou je content actueel door de pagina regelmatig aan te passen als er nieuwe informatie is over het onderwerp waar je over schrijft.
- Kijk naar een goede structuur voor je blog. Probeer niet te veel op één pagina te behandelen.
Naast deze twee updates zie je ook dat Google steeds vaker video’s meeneemt in de zoekresultaten. Zoek je bijvoorbeeld op ‘kozijn schilderen’, dan zul je niet alleen artikelen zien, maar ook video’s van bijvoorbeeld YouTube. Dit is iets om rekening mee te houden als je content maakt.
Nieuwe features vanuit Google
Recent presenteerde Google nieuwe features tijdens de Google Marketing Live conferentie. Een aantal updates hebben impact op het zoekgedrag, zie hieronder:
- Reclames bij AI overview: recent werd het AI overview aangekondigd. Google laat hiermee generatieve artificiële intelligentie een zoekopdracht beantwoorden. Dit betekent dat gebruikers waarschijnlijk minder zullen gaan doorklikken naar de pagina die achter het antwoord zit, omdat de gebruiker al op de zoekpagina het antwoord vindt. Bij deze zoekresultaten zullen ook reclames getoond worden. Dit wordt eerst uitgerold in de Verenigde Staten, dus we zullen nog even moeten wachten voor dit in Nederland beschikbaar is.
- Er zijn eerste geluiden dat niet alle antwoorden die gegeven worden in het AI overview ook daadwerkelijk kloppen. Zo zocht iemand op ‘roken tijdens zwangerschap’ en werd er informatie gegeven dat ‘artsen aanraden om 2-3 sigaretten per dag te roken tijdens de zwangerschap.
- Merken krijgen een eigen ‘brand profile’ binnen Google. Hiermee krijg je meer mogelijkheden om je merk meer zichtbaarheid te geven. Je kunt bijvoorbeeld afbeeldingen toevoegen, USP’s en extra informatie over je merk.
Voice search
Voice search (het gebruik van spraak assistenten zoals Google Assistent en Siri) blijft wereldwijd toenemen. In Nederland zagen we vooral een toename in 2022, maar in de Verenigde Staten gebruikt nu bijna de helft van de volwassenen al een spraak gestuurde assistent.
Voice search wordt vooral gebruikt voor het zoeken van informatie als:
– Hoe is het weer vandaag in Leiden?
– Wie zingt het liedje …?
– Wie speelt in de film Now You See Me?
– Welke restaurants zijn nu open bij mij in de buurt?
Er zijn al cases van mensen die bijvoorbeeld hotels boeken via spraakassistenten, maar dit lijkt hier nog niet erg van de grond te komen.
Hoe kun je als marketeer hier het beste op inspelen? Kijk goed hoe je je content schrijft. Bij het gebruiken van een Google Assistent of Siri zul je beter je vraag moeten uitleggen dan wanneer je zoekt op een zoekmachine. Long-tail zoekwoorden zullen meer gebruikt worden en het is slim om die te gebruiken op je website.
Daarnaast kun je optimaliseren voor lokale zoekopdrachten. Bijvoorbeeld: tot wanneer is winkel X geopend? Als je dit op je website (onder bijvoorbeeld veelgestelde vragen) of bijvoorbeeld je ‘Google Mijn Bedrijf’ profiel hebt staan, kan de spraakassistent je goed helpen.
Tot slot
Ons zoekgedrag verandert erg snel, en dat levert voor ons als marketeers nieuwe kansen op om op in te spelen. Begin vandaag nog met het implementeren van bovenstaande tips om je zichtbaarheid en relevantie te vergroten. Wil je samen sparren en kijken hoe wij je hier verder mee kunnen helpen? Neem contact op!