Kan nog wel wat worden, dat AI

Vier grote stappen om je AI avontuur in marketing te kickstarten.

Artificial intelligence is nu alweer even de nieuwe superkracht voor… tja, zowat alles. En in die zin ook wel van een andere aard dan voorgaande technologische ‘hypes’.

Volgens de hype cycle zouden we nu, na de piek van ‘overdreven verwachtingen’, in de ‘dip van teleurstelling’ moeten zitten. Waar we treuzelend beginnen aan de ‘helling van inzicht en helderheid’, hopend op een glimp van het ‘plateau van productiviteit’. Maar AI had duidelijk andere plannen. In plaats van een duikvlucht in de teleurstelling, blijven de verwachtingen hoger dan Elon Musk’s roadster in space. AI heeft een turbo op de hype cycle gezet en maakt de ‘overdreven’ verwachtingen sneller waar dan je “Skynet” kunt zeggen. De dip? Die hebben we overgeslagen. Iedereen is al druk in de weer met de nieuwste tools om zichzelf op de ‘helling van inzicht en helderheid’ omhoog te schieten. En het ‘plateau’ van potentie en productiviteit is nog lang niet in zicht. Het is een gekke rit, maar hé, wie houdt er niet van een achtbaan?


Over een paar jaar zal AI overal de standaard zijn in hoe we technologie inzetten en ermee communiceren. Wachten tot AI helemaal ‘plug and play’ is, kan serieus een onoverkomelijke achterstand opleveren. Dus sta je nog aan de zijlijn of heb je alleen je tenen in het AI-water gestoken, spring dan nú op die nog wat hobbelige wagen, voordat die straks als een sneltrein aan je voorbij vliegt.

Ook wij zijn in ons bureau druk bezig met AI. We zien mogelijkheden voor Klantsegmentatie, Doelgroepbenadering, Contentmarketing, E-mailmarketing, Social Media, Voorspellende analyses, Personalisatie en -mijn favoriet- creatie! Oftewel ‘Generatieve AI’. Dus genoeg erover gepraat! Beginnen is winnen! Als je twijfelt welke afslagen je moet nemen, hier zijn vier grote stappen om AI gericht en praktisch in marketing te gebruiken.

1. Contentcreatie

Contentcreatie staat niet voor niets bovenaan deze lijst. In marketing is dit inmiddels het gebied waar vooral met Generatieve AI al veel wordt gewerkt. Denk aan blogposts, social media-beelden en zelfs video’s. Dus, let’s go!

Aan de slag:

  1. Identificeer je contentbehoeften: Wat heb je nodig? Blogs? Social media? Een episch gedicht over je product? Definieer je behoeften zo duidleijk mogelijk als input voor AI.
  2. Kies je tools: Gebruik tools zoals het inmiddels beroemde OpenAI’s GPT voor research, inhoud en tekst en voor overige contentelementen heb je inmiddels vele mogelijkheden. In de volgende stap heb ik het specifiek over afbeeldingen en video’s, maar inmiddels kun je ook voice overs, avatars, edits, designs en muziek genereren. Deze mogelijkheden zijn, naar mijn mening, nog niet ver genoeg voor echt kwalitatieve toepassingen, maar niettemin een ‘Google search’ waard!
  3. Genereer je initiële content: Dit is nog echt trail and error. Voer je ideeën in de AI-tools en ‘watch the magic happen’. Soms raak je verwonderd, vaak ook teleurgesteld en zelfs gefrustreerd. Zoek hierin online op wat je kunt doen als je vastloopt met je instructies (prompts). Want dát is nu nog de route in dit onontgonnen gebied.
  4. Verfijn en bewerk: Heel belangrijk! AI is indrukwekkend, maar zeker nog niet alwetend of foutloos. Authenticiteit en kwaliteit worden nog altijd bepaald door de menselijke curator van de output. Beoordeel, check en pas de AI-gegenereerde content aan om ervoor te zorgen dat het echt aansluit bij je merk en intenties.

Praktische Tips:

  1. Gebruik AI om meerdere versies van dezelfde content te maken en test welke het beste presteert.
  2. Combineer AI-creaties met menselijke input voor de beste resultaten.
  3. Blijf je AI-tools trainen en voeden met nieuwe data voor nog betere prestaties.

2. Creatieve Visuals en Video’s

‘Generatieve’ AI voor visualisatie is mijn favoriet! Dus zoom ik graag nog wat meer in op dit onderdeel. Hier is AI een -soms nog wat verstrooid- creatief genie. En zoals elk genie wordt die nog niet altijd even goed begrepen. De kunst hier is leren hoe je met ‘hem’ omgaat en dingen zo goed mogelijk aan hem vraagt (prompten). En er valt al veel te vragen: afbeeldingen, illustraties, 3D renders, video’s, designs, you name it!

Aan de slag:

  1. Identificeer de visuele vraag: Bepaal welke soorten visuals je nodig hebt. Welke stijl, welk onderwerp, welke kleurstelling, welke techniek. Wees al helder in je verwachting. Alleen zo blijf je kritisch op AI, want met een open vraag neemt AI al snel een loopje met je en is het bepalender dan jijzelf.
  2. Gebruik AI-tools: Denk aan tools als DALL-E en Midjourney voor afbeeldingen, en RunwayML en aankomend Sora, van OpenAI, voor video’s kunnen je helpen. Je krijgt nog niet altijd precies waar je op hoopt. Vaak minder, maar soms ook meer. En elke maand worden de resultaten beter. Ben je zelf al handig in bijvoorbeeld Photoshop? Adobe is al ver in het implementeren van generatieve AI in het pakket Creative Cloud.
  3. Genereer initiële visuals: Laat de AI je ideeën omzetten in visueel aantrekkelijke content.
  4. Verfijn en bewerk: Let op! De initiële output is vaak nog herkenbaar als ‘AI beeld’. Wees dus niet te makkelijk met de inzet. 65% van mensen online vindt content minder betrouwbaar als ze doorzien dat het volledig door AI is gemaakt. Zie AI dus nog als een startpunt en verfijn het naar exact de toon en intentie van je merk.

Praktische Tips:

  1. Experimenteer met verschillende stijlen en formats.
  2. Combineer AI-gegenereerde visuals met menselijke inbreng en bestaande content.

 

3. Verbeterde SEO en Contentoptimalisatie

Als je eenmaal weet hoe je je content kunt maken met behulp van AI, dan is het ook goed te weten hoe je het relevant en zichtbaar maakt. AI kan je helpen je content te optimaliseren voor algoritmes en zoekmachines (SEO) door relevante zoekwoorden te integreren en je inhoud leesbaarder te maken.

Aan de slag:

  1. Onderzoek zoekwoorden: Gebruik AI-tools zoals Semrush om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor je doelgroep en gebruik tools zoals MarketMuse voor contentoptimalisatie
  2. Genereer geoptimaliseerde content: Werk vanuit relevante onderwerpen en laat de AI content creëren die geoptimaliseerd is voor de bijbehorende zoekwoorden.
  3. Verbeter leesbaarheid: Gebruik AI om de leesbaarheid van je content te verbeteren en ervoor te zorgen dat deze aansluit bij de toon van je merk.
  4. Monitor prestaties: Houd de prestaties van je geoptimaliseerde content bij en pas je strategie aan waar nodig.

4. Gepersonaliseerde Marketing

Beleving en herkenning zijn de belangrijkste drivers voor succesvolle content. En het klinkt dan misschien gek, maar;’maak het persoonlijk met AI!’. Generatieve AI kan helpen bij het creëren van gepersonaliseerde content die inspeelt op de individuele voorkeuren en behoeften van je klanten.

Aan de slag:

  1. Verzamel klantdata: Verzamel gegevens over klantgedrag en voorkeuren.
  2. Gebruik AI-tools: Tools zoals Jasper (voorheen Jarvis) kunnen helpen bij het personaliseren van content.
  3. Creëer gepersonaliseerde content: Gebruik de AI om contentvariaties te genereren die specifiek zijn afgestemd op verschillende klantsegmenten. Want elke boodschap wordt beter met een ‘personal touch’.
  4. Test en optimaliseer: Probeer verschillende benaderingen en optimaliseer op basis van de resultaten.

Praktische Tips:

  1. Segmenteer je publiek op basis van gedrag, mediagebruik en demografie.
  2. Personaliseer niet alleen de inhoud, maar ook de timing van je berichten.
  3. Gebruik A/B-testen om de effectiviteit van gepersonaliseerde content te meten.

Tot slot

En zoals vaker bij het onderwerp ‘AI’, sluit ik ook af met de bevlogen leus; dit is nog maar ‘t begin! Dit lijstje is vooral bedoelt om te inspireren op wat je, met name vanuit creatie, al zelf kunt met AI. Maar natuurlijk zijn op vakken als research, organisatie, planning en andere ondersteunende gebieden ook inmiddels flinke ontwikkelingen aan de gang. Dus op een ‘plateau’ kunnen we nog lang wachten, maar op kansen hoeft dat zeker niet!

Bernd van den Thillart
Bernd van den Thillart
Bernd is Strategisch Creative Director bij Today's Milk. Hij is een scherpe denker die door data verkregen insights vlijmscherp kan omzetten in merkstrategieën en campagnes die impact hebben.